Η αποστολή του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ξεκινά για να συναντήσει τον Βρετανικό, το Νοσοκομειακό και «αδελφό» πλοίο του Τιτανικού, το ναυάγιο-θρύλος, το αποκαλούμενο από τους δύτες «Mount Everest» της θάλασσας, λόγω του ότι βρίσκεται στο εξαιρετικά μεγάλο βάθος των 120 μέτρων…
Το ναυάγιο εντυπωσιακό ακόμη και στο σόναρ του βαθυσκάφους, σου κόβει την ανάσα καθώς το «ΘΕΤΙΣ» φτάνει λίγα μέτρα μακριά του. Φαίνονται ακόμη και τα πλακάκια της γέφυρας… Το μέγεθός του εντυπωσιάζει. Το MAXRoV «μπαίνει» στην κυριολεξία κάτω από την προπέλα του ναυαγίου. Αυτό όμως που βλέπουμε από άποψη θαλάσσιας ζωής μας κάνει και ξεχνάμε τα πάντα! Μπροστά στα μάτια μας υπήρχε μια «όαση ζωής»! Ο Βρετανικός είναι ένας ανεκτίμητος οικολογικός θησαυρός με πλήθος χρωμάτων, και αν και όλα φαίνονται ακίνητα, έχεις την αίσθηση ότι όλα κινούνται.
Στο επάνω μέρος του ναυαγίου, και στα μπλεγμένα δίχτυα των ψαράδων, υπάρχουν άσπρες αποικίες σκουληκιών, όπως επίσης και διάφορα είδη σφουγγαριών. Το οπτικό αποτέλεσμα υπέροχο! Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, από πορτοκαλί και κίτρινο έως λιλά και κόκκινο. Λίγο πιο κάτω από το ψηλότερο σημείο του ναυαγίου συναντούμε συγκριτικά λιγότερες αποικίες σφουγγαριών αλλά πολλά ροδοφύκη καθώς επίσης λίγα χλωροφύκη και στρείδια.
Στην «κοιλιά» του ναυαγίου η εικόνα διαφοροποιείται. Η μεγάλη ποικιλία χρωμάτων υποχωρεί. Στα φινιστρίνια του ναυαγίου υπάρχουν αστακοί που βρίσκονταν σε αναζήτηση τροφής μπαινοβγαίνοντας από αυτά και πολλά μικρά ψάρια του είδους Anthias anthias που δίνουν την διάσταση μιας συνεχούς κίνησης. Στην τρίτη και χαμηλότερη ζώνη μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει ότι όπου το φως δεν φτάνει μειώνεται ο πληθυσμός και η βιοποικιλότητα.
Πάντα θα μας μείνει ο στοχασμός του Βρετανού του ιδιοκτήτη, Simon Mills, που ήταν μαζί μας, καθώς κοιτώντας τις εικόνες της κίνησης όλων των συντελεστών «της όασης» από την οθόνη του MAXRoV είπε: «Ίσως τώρα ο Βρετανικός φιλοξενεί πολύ περισσότερη ζωή απ’ όση κατάφερε ποτέ να φιλοξενήσει εν υπηρεσία».