Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της Σαντορίνης στο Ελληνικό Τόξο. Το Κολούμπο εξερράγη το 1650 μ.Χ., προκαλώντας 70 θανάτους στη Σαντορίνη μετά από ένα χρόνο έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Κατά την έκρηξη, τέφρα μεταφέρθηκε με τον άνεμο μέχρι τη Μικρά Ασία. Σχηματίσθηκε ένα νησί που μετά από τέσσερις μήνες βυθίστηκε στη θάλασσα. Ο κρατήρας του σήμερα έχει διάμετρο 1700μ., η μία άκρη του οποίου βρίσκεται 18μ κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και ο πυθμένας του σε βάθος 505μ.
Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δεν μπορούσε να απουσιάζει λοιπόν από την έρευνα που ξεκίνησε το 2001 και συνεχίστηκε με καταδύσεις στο ενεργό ηφαίστειο. Έγιναν αποστολές και ερευνητικές συνεργασίες κυρίως με Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα καθώς και καταδύσεις με το ΘΕΤΙΣ και το ΜΑΧRoV. Μέσα στον κώνο του ηφαιστείου, ανακαλύφθηκε ένα διαδεδομένο υδροθερμικό πεδίο διεξόδου αερίων στον πυθμένα του κρατήρα, με αέρια που διαφεύγουν σε ύψος 10μ και θερμοκρασίας που φθάνουν μέχρι 2200C από.... «καμινάδες» ύψους 4 μέτρων κατασκευασμένες από πολυμεταλλικά ογκώδη σουλφίδια και θειικά άλατα. Μεγάλα μέρη του κρατήρα καλύπτονται από ένα κοκκινο-πορτοκαλί στρώμα βακτηρίων, και ίνες βακτηρίων ποικίλων χρωμάτων προσκολλώνται στις καπνοδόχους σε πυκνές συστάδες που φτιάχνουν, μαζί με τις «καμινάδες», πραγματικά απίστευτους… πίνακες ζωγραφικής.
Η κατάδυση στο Κολούμπο είναι μια απίστευτη εμπειρία! Αυτό που δεν μπορεί να περιγραφεί είναι η αγωνία για το τι θα συναντήσουμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Πλησιάζοντας τα 490 μέτρα… πυθμένας και όχι ένας συνηθισμένος… παντού καμινάδες ύψους περίπου 2-4 μέτρων με οπές που έβγαιναν αέρια με δύναμη και δημιουργούσαν μια στήλη νερού γύρω στα 10μ!
Ένα απερίγραπτο τοπίο που δείχνει όμως με σαφήνεια την καταστροφική του δύναμη δηλώνοντας και σήμερα ότι το ηφαίστειο του Κολούμπο είναι ενεργό!